Şirketimiz

Gümrük Mevzuatı ve prosedürleri hakkında deneyimli kadrosuyla gümrük işlemlerinizde sonuca gitmekte ve güvenli şekilde eşyalarınızı sizlere teslim etmektedir.

 

Grup şirketlerimizin lokomotifi olan ‘Narin Gümrük Müşavirliği Tic. Ltd. Şti.’, Gümrük Mevzuatı (Kanun, yönetmelik, tebliğ ve işleyiş prosedürleri) konusunda deneyimli, bilgili ve dinamik kadrosuyla gümrükleme ve dış ticaret işlemlerinizde hızlı şekilde sağlıklı sonuca gitmekte, ithal edilen eşyalarınızı sizlere, ihraç edilen eşyalarınızı da dış müşterilerinize sorunsuz, hızlı ve güvenli şekilde teslim etmektedir.

 

Vizyonunu, ‘güzide ülkemizin dış ticaret hedefleri doğrultusunda önlenemeyecek yükselişinde dinamik çalışma ruhu, bilgi ve tecrübesiyle, sektöre değer katan, her konuda örnek, lider kuruluşlardan biri haline gelmek’ şeklinde belirleyen  ‘Narin Gümrük Müşavirliği’, bu doğrultudaki profesyonel hizmetlerini Hassas, Hızlı ve Hesaplı çalışma ilkeleriyle sizlere sunmaktadır.

 

Konusunun uzmanı tecrübeli çalışanlarımızın profesyonel hizmet ve modern bakış açısıyla Dünya ticaretindeki yeni açılımlar (değişim ve gelişmeler) doğrultusunda, ‘uluslararası mal ve hizmet hareketlerinden müşterilerinin en karlı şekilde istifade etmelerini ve olumsuz etkilerinden korunmaları sağlamak’ şirket misyonumuzun en önemli unsurudur. Şirketimiz, ‘Gümrük ve Dış Ticaret mevzuatında’ ve Uluslararası Ticarette sizlere en hızlı ve güvenilir hizmeti verirken, bu çerçevede işlemlerinizi sizin için en ekonomik hale getirmeyi de kendine ayrıca görev bilmektedir.

 

Diğer yandan Grup şirketimiz ELSAN GLOBAL LOJİSTİK, “Kapsamlı Teminat Sertifikası” sahibi olup Serbest Bölgelerde avantajlı teminat kullanımı ile müşterilerine fiyat ve rekabet avantajı sağlamaktadır. T1 ve Aktarma işlemlerinde avantajlı fiyatlar ve kolaylıklar sağlarken, işlemleriniz de TEK ELDEN yönetilmektedir.

 

ELSAN GLOBAL LOJİSTİK, geliştirdiği entegre sistemler ile ilk sipariş aşamasından teslim aşamasına kadarki bütün süreçler entegre şekilde uçtan uca kontrollü olarak takip edilebilmektedir. Müşterilerimizin iş verimliliğini arttıracak ‘operasyonel, gönderi takip, teslimat ve performans raporları’ gibi birçok bilgiyi içeren sistematik raporları müşterimize sunabilmekteyiz. Uzman kadromuzun yaptığı çalışmalar ile müşterimize lojistik ağı stratejisinden, sevkiyat tasarımına, depo yönetimi planlamasından envanter analizine kadar tüm alanlarda en uygun çözümleri müşterimizin isteği doğrultusunda kapıdan kapıya (d2d), kapıdan alana (d2p), alandan alana (p2p) ve alandan kapıya (p2d) olarak sunabilmekteyiz.

 

Grup şirketimiz ELSAN GLOBAL LOJİSTİK sayesinde uygun fiyat teklifleri ile  kara, hava ve denizyolu operasyonlarınız için güvenli ve hızlı lojistik destek sağlanmaktadır. Lojistik işlemlerimize ilişkin tüm resmi ve özel evraklarımız dijital olarak Evrim yazılım ile ayrıca kendi yazılımımız olan NARSİS+ datasında tutulmaktadır. Bu iki yöntemle müşterilerimize online olarak kesintisiz hizmet vermekteyiz.

 

İstanbul, Bursa (Gemlik), İzmir, Tekirdağ (Çorlu ASB), Adana, Mersin, İskenderun, Yumurtalık Serbest Bölge, Konya, Aksaray ve Ankara illerinde bulunan şubelerimiz/bölge müdürlükleri sayesinde bu bölgelerdeki limanlarda ve gümrüklerde hizmet sunabilen firmamız çevre illerde de faaliyet gösterebilmektedir.

 

Grup şirketler olarak; kurumsal itibarımız, Resmi kurumlar ile dengeli ve saygın ilişkilerimiz, konusunun uzmanı tecrübeli, profesyonel ve yetkin kadromuz sayesinde eşyalarınızın gümrüklemesinde ‘her sektöre ait eşya, hammadde, malzeme, yarı mamul ve mamul ithalat ve ihracat işlemlerinizi’ Gümrük Mevzuatına uygun şekilde “mazeret değil sağlıklı ve hızlı iş üretme” anlayışıyla  gerçekleştirmekteyiz.

 

Ayrıca bu ithalat ve ihracat işlemlerinde Gümrük Mevzuatı çerçevesinde gerek duyulacak diğer kuruluşlardan alınması zorunlu olan her türlü izin ve belge, dahilde işleme ve yatırım teşvik gibi işlemler için de İş Ortaklarımıza yardımcı olmaktayız. Yine, bilgili ve tecrübeli yetkin uzmanlarımız marifetiyle Gümrük mevzuatı gereği yetkili makamların ilgili kuruluşlardan (TSE, Sanayi Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  Gümrük idarelerine bağlı kontrol ve muayene laboratuvarları, Üniversiteler  vb..) talep edeceği kontrol, inceleme, muayene ve deneylere ilişkin raporların hızlı şekilde alınmasını sağlamaktayız.

 

Bu bakış açısı ve profesyonel hizmet anlayışıyla halihazırda tüm sektörlerde öncü kuruluşlar haline gelmiş ve gelmekte olan firmalara hizmet vermekteyiz. Bu sektörler;

 

  • Makine ve Yedek Parça Sektörü
  • İnşaat ve Yapı malzemeleri sektörü
  • İç Dekorasyon Malzemeleri Sektörü
  • Otomotiv ve Yedek Parça Sektörü
  • İş Makinaları ve Endüstriyel Sektör Ekipmanları Sektörü
  • Ayakkabıcılık Sektörü
  • Dericilik Sektörü
  • Taş, Toprak ve Madencilik Ürünleri Sektörü
  • Enerji Sektörü
  • Demir Çelik ve Metal Ürünleri Sektörü
  • Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ürünleri Sektörü
  • İlaç, Medikal ve Tıbbi Cihazlar Sektörü
  • Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektörü
  • Kağıt ve Karton Sektörü
  • Kozmetik Sektörü
  • Bilişim Elektrik ve Elektronik Sektörü
  • Bijuteri, Oyuncak ve Kırtasiye Sektörü
  • Cam ve Cam Ürünleri Sektörü
  • İklimlendirme Sektörü
  • Ev Eşyaları ve Aksesuarları Sektörü
  • Ev Tekstili, Mobilya ve Aksesuarları Sektörü

 

Ayrıca Türkiye’de önemli projelerde hizmet yüklenicisi olarak çalışmış bulunmaktayız. Başarı ile tamamlamış olduğumuz projelerden bazıları;

 

  • BJK Vodafone Arena Stat Kompleksi 
  • Shell-Catoni Kaya Gazı  Araştırma Projesi
  • SICIM SPA-Türkiye TANAP Projesi
  • Mersin-Kıbrıs Boru Hattı Deniz Geçişi Su İshale Hattı Projesi
  • Kartal Sismik İzalatörlü Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Deprem Hastanesi)
  • Fatih Projesi Akıllı Yazı Tahtaları Üretimi Projesi
  • START-UP Enerji Solar Modül Güneş Enerji Tesisleri Projesi
  • Rüzgar Enerji Santralleri Projesi
  • ÖDÜL Solar Projesi

 

Şirketimiz, sunmuş olduğu hizmetlerin kalitesini sözde bırakmayıp; ISO 9001 (Sürdürülebilir Kalite Sistem Yönetim Belgesi), ISO 27001 (Bilgi Güvenliği Yönetim Belgesi) alarak bu anlamda meslektaşlarımızdan bir adım önde olmaya devam etmektedir. Bu belgelerin yanı sıra, Web Gümrük sistemine geçiş sürecimizi tamamlamış, teknolojik anlamda yaptığımız yatırımlar neticesinde dijitalleşme çalışmalarımızdan önemli biri olan NARSİS Plus Online Web Portalımızı hayata geçirmiş bulunmaktayız.

 

NARSİS PLUS; Narin gümrük müşavirliği online web portalı sayesindegüncel gümrük işlemlerinizin durumları hakkında bilgiler, güncel ve geçmişe dönük muhasebe cari kayıtlarınız, güncel ve geriye dönük ithalat ile ihracat işlemlerinizdeki evrak arşiviniz, muhasebe, fatura, dekont vs. evrak arşiviniz olmak üzere

 

  • Online Raporlar (web tabanlı her türlü mobil cihazda kullanım)
  • Otomatik mail (İhtiyacınız olan her türlü mail istediğini zaman alma imkanı)
  • Entegrasyon (Her türlü sistem ve veri tabanı  ile tam entegrasyon)
  • İş zekası (Veri analizi)
  • Özel Projeler (Hayal edilen her türlü projenizi dinliyor ve çözüm üretiyoruz, size kurguladığımız ELSİS yapısı buna bir örnektir)
  • KPI (Tedarik zincirindeki her sürecin KPI alt yapısını size özel tasarlayıp sunuyoruz)
  • Arşiv (Sistemini de arşivlenen her türlü evrak için kolay ulaşım ve indirebilme imkanı )
  • Dashboard (Grafik tasarımlarımızla veri analizleriniz daha görsel ve etkileyici hala getiriyoruz)

 

Şeklinde, tüm bilgi ve belgelerinize hızlı ve şeffaf bir biçimde ulaşabiliyorsunuz.

 

Hali hazırda ABD’de de faaliyet gösteren şirketimiz ‘NARİN USA’ ile FDA onayları, ABD’de gümrük ve dağıtım kanallarına iletme konularında da  yetkin müşavirlik hizmetlerimiz bulunmaktadır.

 

Bu anlamda; kuruluş değerleri ve geleneklerine bağlı kalarak teknolojiyi yakından takip eden, Ulusal ve Uluslararası gelişmelere ve değişime paralel işleyişi esas alan  firmamız, değerli müşterilerimizin her zaman, her konuda yanında ve hizmetindedir.

 

Sektörde paydaşı ve çözüm ortağı olmaya çalıştığımız Müşterilerimize sağladığımız rekabetçi fiyat avantajımız, hizmet ve iş süreçlerimizde inovasyon anlayışı, profesyonel ve öngörülü bakış açısıyla HASSAS, HIZLI ve HESAPLI çalışma ilkelerimiz doğrultusunda hizmet sunmaktayız.


Vizyonumuz & Misyonumuz

Vizyonumuz

Güzide ülkemizin dış ticarette önlenemeyecek yükselişinde, sektöründe bilgi ve tecrübesiyle öne çıkmak ve lider kuruluşlardan biri haline gelmektir

 

Misyonumuz

Dünya ticaretinde yeni açılımlar doğrultusunda uluslararası mal ve hizmet hareketlerinden müşterilerinin en karlı şekilde istifade etmeleri ve olumsuz etkilerinden korunmaları şirket misyonumuzun en önemli unsurudur. Bu doğrultuda Narin Gümrük Müşavirliği bilgi ve tecrübelerini, HASSAS, HIZLI ve HESAPLI çalışma ilkeleriyle müşterilerine sunmaktadır.


Yönetim Sistemleri

ISO 9001:2015 ISO 14001-2015
ISO 27001:2013 ISO 45001-2018
LLC MEMBERSHIP CERTIFICATE

İş Yapım Kurallarımız & Etik Kodumuz

NARİN, ticari faaliyetlerinin her daim etik kurallara uygun bir şekilde yürütülmesini taahhüt eder. Doğruluk ve dürüstlük ile tanımlanan güçlü etik kültürümüzle profesyonel davranışa değer katmaktan gurur duyuyoruz.
Yaşamı güçlendirirken, sektörümüzde standartları yükseltmemizi sağlayan insani ve hakkaniyetli bir kurumsal yapıyı güçlendirmeye de öncülük ediyoruz. NARİN İş Etiği Kuralları çalışanlarımıza ve yöneticilerimize iş yapışlarının en yüksek etik standartlarla uyumlu olması için bir rehber olmanın yanı sıra paydaşlarımıza, müşterilerimize, tedarikçilerimize ve iş ortaklarımıza güven için bir temel teşkil eder.
Bu Kurallar, NARİN’in temel ilkelerini, politikalarını, standartlarını ve yönergelerini özetlemektedir ve tüm NARİN çalışanları ve yöneticileri için geçerlidir. İş yaparken bu Kurallara uymak NARİN çalışanlarının ortak amacı ve sorumluluğudur.

 

1-DÜRÜSTLÜK
Ticari faaliyetlerimizde ve tüm iş süreçlerimizde doğruluk, dürüstlük ve adalet öncelikli değerlerimizdir. NARİN çalışanları birbiriyle, tüm paydaşlarla, tedarikçilerle ve müşteriler ile olan ilişkilerinde doğruluk ve dürüstlükle hareket eder.

 

2-GİZLİLİK
NARİN çalışanları, Narin’ya ifşa edilen gizli bilgileri ve ticari sırları korumakla yükümlüdür. Gizli ve özel bilgiler; Narin’ya ait rekabet açısından dezavantaj yaratabilecek bilgileri, ticari sırları, henüz kamuya açıklanmamış mali ve diğer bilgileri, know-howı, fikri mülkiyeti, personel özlük haklarına ait bilgileri ve üçüncü şahıslarla akdedilen "gizlilik anlaşmaları" çerçevesindeki bilgileri kapsar. Narin çalışanları; müşterilerin, çalışanların ve birlikte iş yapılan diğer ilgili kişi ve kuruluşların gizliliklerine ve özel bilgilerinin korunmasına özen gösterir. Narin çalışanları, Narin şirketlerinin ticari ve finansal faaliyetlerine ilişkin gizli bilgileri korur, bu bilgileri sadece Narin’nın amaçları doğrultusunda kullanır ve, bilgi güvenliğine önem verir.

 

3-ÇIKAR ÇATIŞMASI
NARİN çalışanları, potansiyel ya da gerçek çıkar çatışmasını kapsayacak ilişkiler ve durumlardan uzak durmayı amaçlar ve NARİN’in menfaatine hareket eder. NARİN çalışanları mnevcut görevlerinden yararlanarak; şahsen, ailesi veya yakınları vasıtası ile iş münasebetinde bulunduğu kişi ve kuruluşlardan kişisel çıkar sağlamaz.NARİN çalışanları, NARİN gücünü ve/veya adını, NARİN kimliğini, kişisel fayda sağlamak amacıyla kullanmaktan kaçınır. Potansiyel çıkar çatışması durumunda, ilgili tarafların çıkarlarının yasal ve etik yöntemler vasıtasıyla güvenli bir şekilde korunabileceğine inandığında, bağlılıklarının bir parçası olarak bu yöntemleri uygular. NARİN çalışanı, tereddüde düşülen durumlarda yöneticisine, İnsan Kaynakları Bölümü’ne yada Etik Kurulu'na danışır.

 

4-SORUMLULUKLAR

 

4-1    Yasal Sorumluluklar
Mevcut tüm faaliyet ve işlemlerimizde ülke yasalarına uymayı ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlılığı hedef edindik. Hizmetlerimizde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başta olmak üzere tabi olduğumuz tüm ulusal mevzuata ve Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu tüm uluslararası anlaşmalar ve düzenlemelere uyarız. Faaliyetlerimizi yürütürken her türlü kamu kurum ve kuruluşu, idari oluşum, sivil toplum örgütü ve siyasi partilere herhangi bir menfaat beklentisi olmaksızın eşit mesafede yer alır ve bu sorumluluk bilinci ile yükümlülüklerimizi yerine getiririz.
 

4-2    Müşterilere Karşı Sorumluluklar
Müşteri memnuniyeti odaklı, müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine en kısa zamanda, en doğru şekilde cevap veren bir hizmet anlayışı ile çalışırız. Hizmetlerimizi zamanında ve söz verdiğimiz standartlarda sunar, müşterilerimize saygı ve nezaket kuralları çerçevesinde yaklaşırız

 

4-3    Çalışanlara Karşı Sorumluluklar
Çalışanlarımıza vaat edilen özlük haklarını ve yasal tüm haklarını eksiksiz veririz. İşe alım, ücret ve yükselme süreçlerinde adil, tarafsız ve ayrımcılıktan arınmış bir şekilde insan haysiyetine ve kişilik haklarına uygun davranırız. Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı taahhüt eder, bireysel gelişimleri için gerekli çabayı gösterir, sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olmaları konusunda destekler, iş hayatı ile özel hayat arasındaki dengeyi gözetiriz.

 

4-4    Şirkete Karşı Sorumluluklar
Narin Gümrük Müşavirliği'nin sürekliliğine öncelikle önem vererek ve şirket sahibine karşı değer yaratma hedefi doğrultusunda; gereksiz ya da yönetilemez riskleri almaktan kaçınır, sürdürülebilir karlılığı amaçlarız. Finansal disiplin ve hesap verebilirlik çerçevesinde hareket eder, şirketimizin kaynak ve varlıkları ile çalışma zamanımızı verimlilik ve tasarruf bilinciyle yönetiriz. Rekabet gücümüzü artırmaya ve büyüme potansiyeli olan ve bağlanan kaynağa en yüksek getiriyi sağlayacak alanlarda yatırım yapmaya özen gösteririz.

 

4-5    Tedarikçi ve İş Ortaklarına Karşı Sorumluluklar
iş yaptığımız kişi ve kuruluşlar ile iş ortaklarımızın gizli bilgilerini özenle koruruz. Adil ve saygılı davranır, yükümlülüklerimizi yerine getirmek için gerekli özeni gösteririz.

 

4-6    Rakiplere Karşı Sorumluluklar
Etkin bir şekilde, sadece yasal ve etik olan alanlarda rekabet eder, haksız rekabetten kaçınırız.

 

4-7    Çevre, Toplum ve İnsanlığa Karşı Sorumluluklar
NARİN çevreye karşı duyarlı hareket ettiğinin tüm paydaşlar, çalışanlar, müşteriler ve toplum tarafından bilinmesini sağlar. NARİN, tüm paydaşlarının azami kazanç sağlamalarına imkan verecek başarılı stratejileri gelecek nesillerin gereksinimlerine zarar vermeden geliştirir. NARİN, uygulamalarını teknoloji, güvenlik, sağlık ve çevre bilimleri alanlarındaki yeni anlayışların ışığında sürekli iyileştirir. Bu gelişmelerin devamlı ve ölçülebilir olarak tüm şirketlerinde uygulanabilirliğini sağlamak için düzenli çalışır. NARİN, sürdürülebilir büyümeyi sağlamak, yenilenebilir enerji kullanımını artırmak, temiz teknolojiye öncelik vermek, atık yönetimi ile çevre kirliliğini önlemek, enerji tüketimini ve emisyonları azaltmak ve verimli suyu daha verimli kullanmak için kademeli olarak çalışmayı taahhüt etmektedir. NARİN, demokrasinin, insan haklarının korunması ve bunlara saygı gösterilmesi, istihdam, fırsat eşitliği ve çeşitlilik konularında ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve çevrenin korunması konularına değer verir ve standartlar oluşturur. Eğitim ve hayır faaliyetlerisuçların ve yolsuzluğun ortadan kaldırılması önemli temel değerlerindendir. NARİN, tedarikçilerinden ve iş ortaklarından da bu ilkelere karşı sorumluluk göstermelerini beklemektedir. NARİN çalışanları, iyi bir kurumsal vatandaş olma bilinciyle toplumsal konularda öncü olarak duyarlı bir şekilde hareket eder; sivil toplum örgütlerinde, kamu yararına olan hizmetlerde, bu konularda uygun faaliyetlerde rol almaya çalışır. Türkiye’nin ve uluslararası proje yürüttüğü ülkelerin gelenek ve kültürlerine karşı duyarlı davranır. Tüm rekabet/antitröst yasalarına uyumlu davranır; rüşvet veya maksadı aşan bedelde hediye vb. ürün ve hizmetler vermez ve kabul etmez.

 

4-8    NARİN Adına Karşı Sorumluluklar
İş ortakları, müşteriler ve diğer paydaşlar, profesyonel yeterliliğin ve dürüstlüğün sonucu olarak NARİN’e güvenmektedirler. NARİN çalışanları, bu itibarı en üst düzeyde tutmaya çalışır. NARİN, hizmetlerini şirket politikaları, profesyonel standartlar, verilen taahhütler ve etik kurallar çerçevesinde sunar ve yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli özveriyi gösterir. NARİN, profesyonel olarak yetkin olunduğuna ve olunacağına inanılan alanlarda hizmet vermeye özengösterir, doğruluk ve meşruiyet kriterlerine uyan müşteriler, iş ortakları ve elemanlar ile çalışmayı amaçlar. Toplum ahlakını zedeleyenlerle, çevreye ve toplum sağlığına zarar verenlerle ve insan haklarına saygılı davranmayanlarla çalışmalar yapmaz. NARİN çalışanları, kamu önünde ve dinleyenlerin şirketi temsilen konuştuklarını algıladığı alanlarda, kendi görüşlerini değil, sadece NARİN’in görüşlerini ifade eder. NARİN çalışanları, görüşleri NARİN'in görüşü olarak algılanabileceğinden, medya veya diğer sosyal medya platformlarında iş sorumlulukları ile ilgili kişisel görüşlerini belirtirken dikkatli olmalıdır. NARİN çalışanları, şirketlerini risk altında bırakabilecek karmaşık durumlarla karşılaştığında uygun teknik ve idari danışma prosedürlerini izleyerek konunun uzmanlarına danışır.

 

5-    YAZILI VE SÖZLÜ İLETİŞİM
İş ilişkilerinin kişiselleştirilmeden yürütülmesini, iş atmosferini olumsuz etkileyen kişisel düşmanlık ya da kavgaya varan ilişkilerin reddini, kamu görevlileri, müşteriler, iş ortakları, tedarikçiler ile ilişkilerde nezaket ve saygı kurallarına uygun davranmayı sağlarız.

 

6-    HEDİYE VERMEK – ALMAK
Etkinliklerimiz kapsamında bulunan çalışmalarda; kutlama, ikram ve ağırlama gerektiren durumları yasalarımızın ve iş yapım kurallarımızın belirlediği şekilde uygulamayı, çalışanlarının, tarafsız karar ve davranışlarını etkileyecek hediyeler almalarına ve aynı amaçla vermelerine müsaade etmemeyi, tüm çalışanlarıyla ilke edinmiştir.
Narin yayınladığı, açıkladığı ilkelerini yaşam koşullarına göre güncelleştirmeyi, modern toplumun bir parçası olarak hizmetlerine devam etmesinin kaçınılmaz bir şartı olarak görür. Narin, bu sebeplerle "Etik Kurul"unu oluşturmuş olup benimsenen iş yapım kurallarımız ile çelişkili bir durum ortaya çıktığında, müşteriler ve çalışanlar ilgili kurul ile irtibata geçebilirler.


Kurumsal Değerlerimiz

Kurumsal değerler, şirketin müşteri odaklılık, yenilikçilik, güvenilirlik, dinamizm, akılcılık, verimlilik, duyarlılık, sosyal sorumluluk bilinci, paylaşımcılık gibi önemli ilkelerini ortaya koymasına yardımcı oluyor. Bir kurumun değerleri, kurumdaki herkesin, liderler ve yöneticiler dahil, nasıl davranmalarının beklendiği konusunda açık bir deklarasyondur. Paylaşılan değerler güven, uyum, birliktelik ve ortak hedeflere ulaşılmasını sağlar. Bir topluluğun gücü, o topluluğu oluşturan bireylerin paylaştıkları ortak değerlere olan bağlılığı ile ölçülür.

 

Kurumsal Değerlerimiz

 

1-Mükemmeli Hedefleriz: Yüksek başarıyı hedefler ve ona ulaşırız çünkü işimizde uzmanız. İşimizi en iyi şekilde yapmamızı sağlayacak insan kaynağına, teknik bilgiye ve donanıma sahibiz. İş yapış şeklimizle fark yaratırız. Sonuç odaklı çalışırız. Büyük resmi görür, sorumluluk alır, sonuca giden yolda yüksek motivasyonla çalışırız. Kurumumuzun stratejisini ve yönünü bilir, aldığımız her karar ve aksiyonda bunu dikkate alırız.

 

2-Sürekli Gelişimi Destekleriz: Öğrenen ve gelişen bir iş kültürüyle çalışırız. Sürekli gelişen, yüksek performansla görünür katkı yaratan çalışanlarımızı ayrıştırır ve ödüllendiririz. Gelişim için geri bildirim verir ve eleştirileri açık yüreklilikle karşılarız.

 

3-Müşterimizi Mutlu Ederiz: Müşteri ana odağımızdır. Müşterimizin başarısı için çalışırız. Kaliteli hizmetlerimizle müşterimize değer yaratırız. Müşterinin sesini dinleriz. Değişen müşteri gereksinimleri önceden görür, proaktif bir yaklaşım ile hızla çözüm üretmeye çalışırız. Önceliklerimizi müşterimizin öncelikleri belirler.

 

4-İnsiyatif ve Sorumluluk Alırız: Organizasyonun hangi seviyesinde çalışırsak çalışalım, sorumlu olduğumuz işlerin liderliğini üstleniriz, işimizi sahipleniriz. İşimizin gereğini yapmak için harekete geçeriz. Ekip olarak çalışırız. Birbirimize saygılı davranır, farklılıklara değer verir, katılımcılığı teşvik ederek bireysel insiyatif ve sorumluluğa zemin yaratırız.

 

5-Samimiyeti Önemseriz: Tüm paydaşlarımızla olan ilişkilerimizin merkezine sevgi, saygı ve güveni koyar, olduğumuz gibi görünür, göründüğümüz gibi oluruz.

 

6-Cesaretliyiz: Fikirlerimizi özgürce dile getirir, risk alır ve hata yapmaktan korkmayız.

 

7-Topluma Katkı Yaratırız: Çalışanlarımızın sosyal sorumluluk projelerine katılımını teşvik ederiz. Sadece kendimize değil topluma karşı da sorumlu olduğumuzun bilinciyle çalışırız. İş ve özel hayatımızda bu yaklaşımla hareket eder, çevremizden de bunu bekleriz. Toplumun ihtiyaçlarına karşılık gelen gönüllülük projelerinde görev alırız. Çevreye karşı, dünyanın geleceğine karşı sorumlu olduğumuzun farkındayız. Tüm iş süreçlerimizde ve sosyal hayatımızda, çevreye duyarlılık temel prensibimizdir. Hizmet süreçlerimizde tüm kararlarımızı, sonuçlarının çevreye olan etkisini değerlendirerek veririz.

 

Güveniliriz: Açık ve dürüst ilişkiler kurarız. Çalışanlarımız, müşterilerimiz, tedarikçilerimiz, hissedarlarımız ve diğer iş ortaklarımızla ilişkilerimizi şeffaflık, süreklilik, karşılıklı güven ve dürüstlük esasına göre yürütürüz. Verdiğimiz sözü tutarız. Sözlerimiz, eylemlerimiz, davranış biçimlerimiz ve kararlarımız kendi içinde tutarlı bir bütündür. Her birimiz, itibarımızı koruma ve yükseltme bilinciyle hareket ederiz.

 

8-Adil Rekabet Ederiz: Tüm ilişkilerimizde etik kurallar ve yasalar çerçevesinde, adil, karşılıklı yarar sağlama amacına yönelik, iyi niyet ve anlayış prensibiyle hareket ederiz.

 

9-Çözüm Odaklı Çalışırız: Sorunları çözer, sonuç almak için çaba gösterir ve olaylara yapıcı tarzda yaklaşırız.

 

10-Hesap Verebilir ve Sorabilir Olmayı Önemseriz: Yapılan her çalışmayı şeffaflıkla yürütür ve paylaşırız.


NARİN İŞ ETİĞİ POLİTİKASI

NARİN İŞ ETİĞİ POLİTİKASI


NARİN İŞ ETİĞİ KURALLARINA GİRİŞ


NARİN, ticari faaliyetlerinin her daim etik kurallara uygun bir şekilde yürütülmesini taahhüt eder. Doğruluk ve dürüstlük ile tanımlanan güçlü etik kültürümüzle profesyonel davranışa değer katmaktan gurur duyuyoruz. Yaşamı güçlendirirken, sektörümüzde standartları yükseltmemizi sağlayan insani ve hakkaniyetli bir kurumsal yapıyı güçlendirmeye de cüret ediyoruz.
NARİN İş Etiği Kuralları (“Kurallar”), çalışanlarımıza ve yöneticilerimize iş yapışlarının en yüksek etik standartlarla uyumlu olması için bir rehber olmanın yanı sıra paydaşlarımıza, müşterilerimize, tedarikçilerimize ve iş ortaklarımıza güven için bir temel teşkil eder.
Bu Kurallar, NARİN’in temel ilkelerini, politikalarını, standartlarını ve yönergelerini özetlemektedir ve NARİN’in tüm çalışanları ve yöneticileri için geçerlidir. İş yaparken bu Kurallara uymak NARİN topluluğunun ortak amacı ve sorumluluğudur. Kurallarla ilgili bir sorunuz olması durumunda etik temsilcimizle iletişime geçmenizi öneririz. Aynı zamanda temel değerlerimizin de ihlâli anlamına geldiğinden, herhangi bir etik olmayan davranıştan ve/veya suistimalden şüpheleniyorsanız, bunu bildirmek için çekinmeden iletişime geçiniz.
NARİN İş Etiği Kuralları NARİN web sayfası üzerinden çevrimiçi olarak erişime açıktır.
Bu el kitabı, NARİN çalışanlarının bilmesi gereken önemli politikaları, standartları ve kuralları içermektedir

İÇERİK
I. NARİN ETİK KODU .............................................................................
1. Dürüstlük ..........................................................................................
2. Gizlilik ...............................................................................................
3. Çıkar Çatışması ................................................................................
4. Sorumluluklar ...................................................................................
4.1. Yasal Sorumlulukları ................................................................
4.2. Müşterilere Karşı Sorumluluklar ...............................................
4.3. Çalışanlara Karşı Sorumluluklar ...............................................
4.4. Hissedarlara Karşı Sorumluluklar .............................................
4.5. Tedarikçi / İş Ortaklarına Karşı Sorumluluklar ..........................
4.6. Rakiplere Karşı Sorumluluklar ..................................................
4.7. Çevre, Toplum ve İnsanlığa Karşı Sorumluluklar ......................
4.8. "NARİN’’ Adına Karşı Sorumluluklar ……………….
II. ETİK KURALLARI DESTEKLEYEN POLİTİKALAR ...............................
1. İş Güvenliği, Sağlık ve Çevre ............................................................
2. NARİN İnsanı ...................................................................................
2.1. Adil ve İstismar/Tacizden Uzak Çalışma Ortamı ........................
2.2. İnsan Hakları .............................................................................
2.3. Gizlilik ve Çalışan Mahremiyeti ..................................................
3. Şirket Varlıkları ve Finansal Bütünlük .................................................
3.1. İç Kontroller ve Raporlamada Doğruluk ......................................
3.2. Narin Kaynaklarının Kullanılması ...............................................
3.3. NARİN’in Varlıklarının ve Bilgisinin Korunması .........................
4. İş Ortakları ve Hükümetlerle İlişkiler ....................................................
4.1. Hediye Verme ve Alma ..............................................................
4.2. Komisyonlar, İndirimler, İskontolar .............................................
4.3. Rekabet ve Antitröst ..................................................................
4.4. Çıkar Çatışmaları .......................................................................
4.5. Ticaret Kısıtlamaları, İhracat Kontrolleri ve Boykot Yasaları .......
5. Global Satış ve Pazarlama Politikası ..................................................
III. UYGULANACAK MEVZUAT HAKKINDA BEYAN .................................
IV. ORTAK SORUMLULUKLAR .................................................................
V. YÖNETİCİLERİN EK SORUMLULUKLARI ........................................
VI. DİĞER SORUMLULUKLAR ...............................................................
VII. ETİK KURALLARA UYUMSUZLUKLARIN ÇÖZÜMLENMESI ...........
1. Şeffaflık ve Etik Komitesi…………………………………………………………….

İş Etiği Kuralları
I. NARİN ETİK KODU
NARİN, ticari faaliyetlerinin her daim etik kurallara uygun bir şekilde yürütülmesini taahhüt eder. Doğruluk ve dürüstlük ile tanımlanan güçlü etik kültürümüzle profesyonel davranışa değer katmaktan gurur duyuyoruz. Yaşamı güçlendirirken, sektörümüzde standartları yükseltmemizi sağlayan insani ve hakkaniyetli bir kurumsal yapıyı güçlendirmeye de öncülük ediyoruz. NARİN İş Etiği Kuralları çalışanlarımıza ve yöneticilerimize iş yapışlarının en yüksek etik standartlarla uyumlu olması için bir rehber olmanın yanı sıra paydaşlarımıza, müşterilerimize, tedarikçilerimize ve iş ortaklarımıza güven için bir temel teşkil eder.


Bu Kurallar, NARİN’in temel ilkelerini, politikalarını, standartlarını ve yönergelerini özetlemektedir ve tüm NARİN çalışanları ve yöneticileri için geçerlidir. İş yaparken bu Kurallara uymak NARİN çalışanlarının ortak amacı ve sorumluluğudur.


1-DÜRÜSTLÜK
Ticari faaliyetlerimizde ve tüm iş süreçlerimizde doğruluk, dürüstlük ve adalet öncelikli değerlerimizdir. NARİN çalışanları birbiriyle, tüm paydaşlarla, tedarikçilerle ve müşteriler ile olan ilişkilerinde doğruluk ve dürüstlükle hareket eder.


2-GİZLİLİK
NARİN çalışanları, Narin’ya ifşa edilen gizli bilgileri ve ticari sırları korumakla yükümlüdür. Gizli ve özel bilgiler; Narin’ya ait rekabet açısından dezavantaj yaratabilecek bilgileri, ticari sırları, henüz kamuya açıklanmamış mali ve diğer bilgileri, know-howı, fikri mülkiyeti, personel özlük haklarına ait bilgileri ve üçüncü şahıslarla akdedilen "gizlilik anlaşmaları" çerçevesindeki bilgileri kapsar. Narin çalışanları; müşterilerin, çalışanların ve birlikte iş yapılan diğer ilgili kişi ve kuruluşların gizliliklerine ve özel bilgilerinin korunmasına özen gösterir. Narin çalışanları, Narin şirketlerinin ticari ve finansal faaliyetlerine ilişkin gizli bilgileri korur, bu bilgileri sadece Narin’nın amaçları doğrultusunda kullanır ve, bilgi güvenliğine önem verir.


3-ÇIKAR ÇATIŞMASI
NARİN çalışanları, potansiyel ya da gerçek çıkar çatışmasını kapsayacak ilişkiler ve durumlardan uzak durmayı amaçlar ve NARİN’in menfaatine hareket eder. NARİN çalışanları mnevcut görevlerinden yararlanarak; şahsen, ailesi veya yakınları vasıtası ile iş münasebetinde bulunduğu kişi ve kuruluşlardan kişisel çıkar sağlamaz.NARİN çalışanları, NARİN gücünü ve/veya adını, NARİN kimliğini, kişisel fayda sağlamak amacıyla kullanmaktan kaçınır. Potansiyel çıkar çatışması durumunda, ilgili tarafların çıkarlarının yasal ve etik yöntemler vasıtasıyla güvenli bir şekilde korunabileceğine inandığında, bağlılıklarının bir parçası olarak bu yöntemleri uygular. NARİN çalışanı, tereddüde düşülen durumlarda yöneticisine, İnsan Kaynakları Bölümü’ne yada Etik Kurulu'na danışır.


4-SORUMLULUKLAR
4-1 Yasal Sorumluluklar
Mevcut tüm faaliyet ve işlemlerimizde ülke yasalarına uymayı ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlılığı hedef edindik. Hizmetlerimizde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başta olmak üzere tabi olduğumuz tüm ulusal mevzuata ve Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu tüm uluslararası anlaşmalar ve düzenlemelere uyarız. Faaliyetlerimizi yürütürken her türlü kamu kurum ve kuruluşu, idari oluşum, sivil toplum örgütü ve siyasi partilere herhangi bir menfaat beklentisi olmaksızın eşit mesafede yer alır ve bu sorumluluk bilinci ile yükümlülüklerimizi yerine getiririz.


4-2 Müşterilere Karşı Sorumluluklar
Müşteri memnuniyeti odaklı, müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine en kısa zamanda, en doğru şekilde cevap veren bir hizmet anlayışı ile çalışırız. Hizmetlerimizi zamanında ve söz verdiğimiz standartlarda sunar, müşterilerimize saygı ve nezaket kuralları çerçevesinde yaklaşırız


4-3 Çalışanlara Karşı Sorumluluklar
Çalışanlarımıza vaat edilen özlük haklarını ve yasal tüm haklarını eksiksiz veririz. İşe alım, ücret ve yükselme süreçlerinde adil, tarafsız ve ayrımcılıktan arınmış bir şekilde insan haysiyetine ve kişilik haklarına uygun davranırız. Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı taahhüt eder, bireysel gelişimleri için gerekli çabayı gösterir, sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olmaları konusunda destekler, iş hayatı ile özel hayat arasındaki dengeyi gözetiriz.


4-4 Şirkete Karşı Sorumluluklar
Narin Gümrük Müşavirliği'nin sürekliliğine öncelikle önem vererek ve şirket sahibine karşı değer yaratma hedefi doğrultusunda; gereksiz ya da yönetilemez riskleri almaktan kaçınır, sürdürülebilir karlılığı amaçlarız. Finansal disiplin ve hesap verebilirlik çerçevesinde hareket eder, şirketimizin kaynak ve varlıkları ile çalışma zamanımızı verimlilik ve tasarruf bilinciyle yönetiriz. Rekabet gücümüzü artırmaya ve büyüme potansiyeli olan ve bağlanan kaynağa en yüksek getiriyi sağlayacak alanlarda yatırım yapmaya özen gösteririz.


4-5 Tedarikçi ve İş Ortaklarına Karşı Sorumluluklar
iş yaptığımız kişi ve kuruluşlar ile iş ortaklarımızın gizli bilgilerini özenle koruruz. Adil ve saygılı davranır, yükümlülüklerimizi yerine getirmek için gerekli özeni gösteririz.


4-6 Rakiplere Karşı Sorumluluklar
Etkin bir şekilde, sadece yasal ve etik olan alanlarda rekabet eder, haksız rekabetten kaçınırız.


4-7 Çevre, Toplum ve İnsanlığa Karşı Sorumluluklar
NARİN çevreye karşı duyarlı hareket ettiğinin tüm paydaşlar, çalışanlar, müşteriler ve toplum tarafından bilinmesini sağlar. NARİN, tüm paydaşlarının azami kazanç sağlamalarına imkan verecek başarılı stratejileri gelecek nesillerin gereksinimlerine zarar vermeden geliştirir. NARİN, uygulamalarını teknoloji, güvenlik, sağlık ve çevre bilimleri alanlarındaki yeni anlayışların ışığında sürekli iyileştirir. Bu gelişmelerin devamlı ve ölçülebilir olarak tüm şirketlerinde uygulanabilirliğini sağlamak için düzenli çalışır. NARİN, sürdürülebilir büyümeyi sağlamak, yenilenebilir enerji kullanımını artırmak, temiz teknolojiye öncelik vermek, atık yönetimi ile çevre kirliliğini önlemek, enerji tüketimini ve emisyonları azaltmak ve verimli suyu daha verimli kullanmak için kademeli olarak çalışmayı taahhüt etmektedir. NARİN, demokrasinin, insan haklarının korunması ve bunlara saygı gösterilmesi, istihdam, fırsat eşitliği ve çeşitlilik konularında ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve çevrenin korunması konularına değer verir ve standartlar oluşturur. Eğitim ve hayır faaliyetleri suçların ve yolsuzluğun ortadan kaldırılması önemli temel değerlerindendir. NARİN, tedarikçilerinden ve iş ortaklarından da bu ilkelere karşı sorumluluk göstermelerini beklemektedir. NARİN çalışanları, iyi bir kurumsal vatandaş olma bilinciyle toplumsal konularda öncü olarak duyarlı bir şekilde hareket eder; sivil toplum örgütlerinde, kamu yararına olan hizmetlerde, bu konularda uygun faaliyetlerde rol almaya çalışır. Türkiye’nin ve uluslararası proje yürüttüğü ülkelerin gelenek ve kültürlerine karşı duyarlı davranır.

Tüm rekabet/antitröst yasalarına uyumlu davranır; rüşvet veya maksadı aşan bedelde hediye vb. ürün ve hizmetler vermez ve kabul etmez.


4-8 NARİN Adına Karşı Sorumluluklar
İş ortakları, müşteriler ve diğer paydaşlar, profesyonel yeterliliğin ve dürüstlüğün sonucu olarak NARİN’e güvenmektedirler. NARİN çalışanları, bu itibarı en üst düzeyde tutmaya çalışır. NARİN, hizmetlerini şirket politikaları, profesyonel standartlar, verilen taahhütler ve etik kurallar çerçevesinde sunar ve yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli özveriyi gösterir. NARİN, profesyonel olarak yetkin olunduğuna ve olunacağına inanılan alanlarda hizmet vermeye özen
gösterir, doğruluk ve meşruiyet kriterlerine uyan müşteriler, iş ortakları ve elemanlar ile çalışmayı amaçlar. Toplum ahlakını zedeleyenlerle, çevreye ve toplum sağlığına zarar verenlerle ve insan haklarına saygılı davranmayanlarla çalışmalar yapmaz. NARİN çalışanları, kamu önünde ve dinleyenlerin şirketi temsilen konuştuklarını algıladığı alanlarda, kendi görüşlerini değil, sadece NARİN’in görüşlerini ifade eder. NARİN çalışanları, görüşleri NARİN'in görüşü olarak algılanabileceğinden, medya veya diğer sosyal medya platformlarında iş sorumlulukları ile ilgili kişisel görüşlerini belirtirken dikkatli olmalıdır. NARİN çalışanları, şirketlerini risk altında bırakabilecek karmaşık durumlarla karşılaştığında uygun teknik ve idari danışma prosedürlerini izleyerek konunun uzmanlarına danışır.


5-YAZILI VE SÖZLÜ İLETİŞİM
İş ilişkilerinin kişiselleştirilmeden yürütülmesini, iş atmosferini olumsuz etkileyen kişisel düşmanlık ya da kavgaya varan ilişkilerin reddini, kamu görevlileri, müşteriler, iş ortakları, tedarikçiler ile ilişkilerde nezaket ve saygı kurallarına uygun davranmayı sağlarız.


6-HEDİYE VERMEK – ALMAK
Etkinliklerimiz kapsamında bulunan çalışmalarda; kutlama, ikram ve ağırlama gerektiren durumları yasalarımızın ve iş yapım kurallarımızın belirlediği şekilde uygulamayı, çalışanlarının, tarafsız karar ve davranışlarını etkileyecek hediyeler almalarına ve aynı amaçla vermelerine müsaade etmemeyi, tüm çalışanlarıyla ilke edinmiştir.
Narin yayınladığı, açıkladığı ilkelerini yaşam koşullarına göre güncelleştirmeyi, modern toplumun bir parçası olarak hizmetlerine devam etmesinin kaçınılmaz bir şartı olarak görür. Narin, bu sebeplerle "Etik Kurul"unu oluşturmuş olup benimsenen iş yapım kurallarımız ile çelişkili bir durum ortaya çıktığında, müşteriler ve çalışanlar ilgili kurul ile irtibata geçebilirler.

II. ETİK KURALLARI DESTEKLEYEN POLİTİKALAR
1. İş Güvenliği, Sağlık ve Çevre
Narin çalışanlarının iş güvenliğini ve sağlığını ana bir değer olarak kabul eder. Ayrıca, güvenli bir işyeri sunmak üzere geniş kapsamlı yerel ve ulusal yasalar da vardır. Şirket, bu yasaları titizlikle uygulamaktadır. Narin, sürdürülebilir büyümesinin bir parçası olarak güvenlik ve sağlık alanında en yüksek endüstri standartlarını belirlemeyi taahhüt eder ve bu tür yasal gereklilikleri sağlamak için çalışır. İş güvenliği yasalarını anlamak ve bunlara uyum sağlamak için kapsamlı ve sürekli eğitimler ile düzenli denetimlerin öneminin farkındadır. İşyeri tehlikelerinden kaynaklanan yaralanmalar ve hastalıklar, devletin yetkili kurumları tarafından kapsamlı bir şekilde araştırılarak güvenlik ve sağlığın bir kez daha temel önemi vurgulanmış olur.
Uluslararası anlaşmalar ve ulusal mevzuat, çevrenin korunması için yasal olarak bağlayıcı birçok sorumluluk getirmektedir. Ek olarak çevre mevzuatı, sonuçları idari para cezaları ve cezai sorumlulukları barındıran ihlâllerin ilgili idari otoritelerce araştırılacağına yer vermektedir. Çevre yasaları, Narin faaliyetlerinin hemen her yönü açısından dikkate alınır.

Uygulamaya ilişkin Kurallar
(a) Narin, ofislerinin güvenli bir kullanımda olması için, çevrenin, dünyanın, çalışanlarının, müşterilerinin, tedarikçilerinin, iş ortaklarının ve iş yaptığı toplumun üyelerinin korunması için İSG ile ilgili en yüksek standartlara uyar. Narin, iş güvenliği, sağlık ve çevre konularını tüm faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası haline getirmek ve bu alanlarda kamunun artan beklentilerini karşılamak için sürekli çaba gösterir.
(b) Narin, iş veya çevreyle ilgili kazaların önlenebilir olduğuna inanmaktadır. Hedefimiz bunların hiç meydana gelmemesidir. Narin, çalışanları için iş dışında da güvenli davranışlara önem verilmesini teşvik eder.
(c) Narin, sıfır atık yönetimini destekler. Malzemelerin yeniden kullanılıp geri dönüştürecek politikalarla ilgili kurumlara yöneltir. Ve doğal kaynakları korumayı hedefler. Atıklar ortaya çıktığında güvenli ve sorumlu bir şekilde ele alınıp bertaraf edilmeleri için gerekli çaba gösterilir.


2. Narin İnsanı
2.1. Adil ve İstismar/Tacizden Uzak Çalışma Ortamı
Adil çalışma ortamı, Narin’in önceliklerinden birini ifade eder. Narin, adil, çeşitli ve kapsayıcı bir çalışma ortamı oluşturarak çalışan bağlılığını, gelişimini ve performansını artırır, üretkenliği ve yenilikçiliği geliştirir. Bu, aynı zamanda Narin çalışanlarının uyumlu bir şekilde işbirliği yaptığı olumlu bir çalışma ortamına da katkıda bulunur.
Narin eşit fırsatlar sunan bir işverendir ve yaş, ırk, etnik köken, inanç, ten rengi, dil, uyruk, medeni durum, cinsel kimlik/yönelim, kıdemlilik, siyasi görüş, askerlik durumu, gerçek veya algılanan engellilik, hamilelik, dezavantajlılık, dini veya yasal olarak korunan diğer özellikler bazında herhangi bir ayrım yapmaz. Bu politika, işe alma, yerleştirme, terfi, iş akdinin sonlandırılması, işten çıkarma, geri çağırma, transfer, izin, disiplin, sosyal haklar, ücret, eğitim gibi, ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tüm istihdam şartlarına ve koşullarına uygulanır. Herhangi bir taciz şekli Narin tarafından hoş görülmeyecektir. Narin faaliyetleri sürdürülürken Narin çalışanları, iş arkadaşlarının çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterir.
Narin, çalışanlarının fiziksel, cinsel ve duygusal mahremiyetlerinin korunduğu bir ortamda çalışmalarını sağlamak için gerekli tüm önlemleri almayı taahhüt eder.
• Cinsel Taciz
Cinsel taciz, bir ayrımcılık şekli olup yasalara aykırıdır. Daha geniş bir tanımla, cinsel taciz; istenmeyen cinsel yaklaşımlar, cinsel ayrıcalık talepleri ve cinsel içerikli diğer sözlü veya fiziksel davranışları kapsar. Bu taciz iki şekilde gerçekleşebilir: Bir şeyin karşılığında olan taciz ve düşmanca ortam yaratarak taciz.
• Bir Şeyin Karşılığında Yapılan Taciz
(i) Bu tür davranışa razı olma bir kişinin istihdam şartı veya koşuluna karşı alenen veya ima edilerek yapılır; veya
(ii) Bir kişi tarafından böyle bir davranışa razı olma veya bunu reddetme, ilgili kişiyi etkileyen istihdam, terfi, bir hatayı görmezden gelme kararlarında baz alınır.
• Düşmanca Ortam Yaratarak Taciz
Bu tür davranışlar bir kişinin çalışma performansına sebepsiz bir şekilde müdahale etme, caydırıcı, düşmanca veya rahatsız edici bir çalışma ortamı yaratma amacını veya etkisini içermektedir.
• E-posta, metinler, aramalar vb. yoluyla zorbalık, sözlü veya yazılı taciz.
Bu, bir çalışanın yaşı, ırkı, etnik kökeni, inancı, mezhebi, rengi, cinsiyeti, dili, ulusal kökeni, cinsel kimliği/ifadesi, ulusal kökeni, medeni durumu, hamileliği, gazilik durumu, siyasi görüşü, askerlik durumu, gerçek veya algılanan engellilik, dini veya yasal olarak korunan diğer herhangi bir özellik ile bağlantılı olabilir.
• Mobbing (Psikolojik Taciz)
Mobbing, işyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırmayı, pasifize etmeyi veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren, kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar bütünüdür. Bu da bir taciz çeşidi olarak kabul edilmekte olup kabul edilemezdir.
• Diğer Taciz Çeşitleri
o Bir kişinin hukuken korunan özellik kategorisindeki herhangi bir özelliğiyle ilgili aleni veya müstehçen grafik, karikatür, resim, fotoğraf veya nesne göstermek veya sergilemek.
o Çalışanın dini veya cinsel davranışları ve istihdam durumu, terfi potansiyeli, maaş durumu veya istihdamla ilgili diğer eylemler arasında bir bağlantı olduğunu ima eden, ilişkilendiren veya mantıken böyle bir imaya yol açacak şekilde yapılan beyanlar veya tehditler.

Söz konusu kurallar, Narin’de adil bir çalışma ortamının oluşturulması ve korunmasına yönelik temel ilkeleri tanımlamaktadır. Narin, adil çalışma ortamına uyum hedeflerine ulaşmak için Sürdürülebilir İstihdam Politikası’nı belirlemiştir. İşyerinde adil çalışma ortamıyla ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa, bulunduğunuz bölgedeki İnsan Kaynakları Bölümü’nden, ya da Şeffaflık ve Etik Komitesi’nden rehberlik isteyebilirsiniz.


2.2. İnsan Hakları
Narin, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin bir tarafı olarak, uluslararası düzeyde korunan insan haklarını güçlendirmeye kararlıdır. Narin, başta Haklar Beyannamesi olmak üzere yürürlükteki tüm uluslararası deklarasyona, ilkeye, sözleşmeye ve konvansiyona uymayı faaliyet gösterirken temel almaktadır.
Tüm iş faaliyetlerinde entegre bir insan hakları politikasının etkisini göz önünde bulunduran Narin, insan hakları önceliklerini aşağıdaki gibi belirlemektedir:
Narin, her türlü zorla, borç karşılığı, bağımlı ya da zorunlu çalıştırmanın karşısındadır.
• Çocuk işçi çalıştırmak kesinlikle yasaktır.
• İnsan kaçakçılığına asla müsamaha gösterilmez.
• Narin, herkes için ayrımcılığın ve tacizin olmadığı bir çalışma ortamını taahhüt eder ve Narin çalışanlarının işçi haklarından tam ve doğru bir şekilde yararlanmasını sağlar.
• Narin, çalışan memnuniyetini önemser, onlara sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlayarak kişisel ve mesleki gelişimlerini artırır.
• Narin, tüm çalışanlarına adil davranır. Uluslararası çalışma standartlarına uygun hareket eder. Tüm çalışanların adil ücret, makul saatlerde çalışma ve dinlenme hakkı vardır.
Uygulamaya İlişkin Kurallar
(a) Narin, Haklar Beyannamesi'ne ve faaliyet gösterdiği ülkelerdeki tüm yasal mevzuata uymayı ve çalışanlarının haklarını gözetmeyi hedefler.
(b) Narin, temel insan haklarına uygun bir çalışma ortamı yaratmak için destekleyici çalışma yöntemleri geliştirir.
(c) Narin, tedarikçi sözleşmeleri aracılığıyla değer zincirindeki alt yüklenicileri ve tedarikçilerinin insan haklarının korunmasını izler.
(d) Narin, sürdürülebilir büyüme politikalarının bir parçası olarak, iş ortaklarının katılımı ile yatırımların yapıldığı dönemde projelerin çevresel etkilerine ilişkin değerlendirmeler yapacaktır.

2.3. Gizlilik ve Çalışan Mahremiyeti
Narin çalışanları şirket araçlarını, bilgisayarları, e-postaları, telefonları, sesli mesaj sistemlerini işin gereği dışında herhangi bir amaçla kullanamazlar. Bunların kullanımı profesyonel olmalıdır ve Narin İş Etiği Kurallarına ve Narin politikalarına aykırılık teşkil etmemelidir. Narin Etik Kuralları’nın elektronik iletişimine uyulmaması veya kurum içi soruşturma yapılması durumunda, tüm veri gizliliği gerekliliklerine ve Narin politikalarına uyumlu şekilde çalışan faaliyetlerine erişilebileceği, bunların gözden geçirilebileceği ve izlenebileceği unutulmamalıdır.
Narin, kişisel gizlilik hedeflerine uyumu sağlamak için Kişisel Verilerin Korunması Politikaları, Bilgi Güvenliği Politikası, İnternet ve E-posta Kullanım Politikası ve Mobil Ekipman Kullanım Politikası geliştirmiştir. Gizlilik gereklilikleriyle veya faaliyetleriyle ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa Narin Şeffaflık ve Etik Komitesinden rehberlik isteyebilirsiniz.


3. Şirket Varlıkları ve Finansal Bütünlük
3.1. İç Kontroller ve Raporlamada Doğruluk
Narin, varlıkların korunmasını ve uygun şekilde kullanılmasını ve mali kayıtların ve raporların doğru ve güvenilir olmalarını sağlamak amacıyla iç kontrol standartlarını ve prosedürlerini oluşturmuştur. Şirketin tüm mali raporları, muhasebe kayıtları, araştırma raporları, satış raporları, gider hesapları, iş cetvelleri ve diğer belgeler doğru olmalı ve bir işlemin ilgili bilgilerini veya mahiyetini net bir şekilde temsil etmelidir. Çalışanlar, gerekli iç kontrolleri sürdürme veya bunlara uyma sorumluluğunu paylaşmaktadır. Uygun olmayan muhasebe işlemleri, belgeler ve üzerinde tahrifat yapılan mali raporlar yalnızca Narin’nın politikalarına aykırı olmakla kalmayıp aynı zamanda faaliyet gösterdiğimiz ülkenin yasa ve yönetmeliklerinin muhasebe ile ilgili hükümlerini ihlâl ediyor olabilir. Bu tür ihlâller muhtemelen hem hukuki hem de cezai olmak üzere kişisel sorumlulukları ve şirkete karşı yaptırımları da içerir.
(a) Masraf veya sermaye arasındaki meblağların kasten yanlış sınıflandırılması, bir cari dönemde daha düzgün bir şekilde yansıtılan masrafların veya gelirlerin kasten acil hale getirilmesi veya ertelenmesi, satılamaz envanterin kabul edilebilir bitmiş ürün olarak kasten yanlış sınıflandırılması, seyahat ve masraf raporlarının kasti tahrifatı Muhasebe Kılavuzu’nun ihlâlinin örnekleridir.
(b) Tüm muhasebe işlemleri ve kayıtlar, ticari işlemleri, varlıkları, yükümlülükleri veya öz kaynakları net bir şekilde tarif edecek ve bunların mahiyetini belirtecek şekilde belgelendirilmeli ve girişlerin muhasebe defterine uluslararası finansal raporlama standartlarına ("UFRS") uygun olarak düzgün ve zamanında yapılmalıdır.
(c) Hiçbir kayıt, giriş veya belge, sahte, çarpık, yanıltıcı, yanlış yönlendirilmiş, kasten eksik veya bastırılmış olmayacaktır.


3.2. Narin Kaynaklarının Kullanılması
Narin adına kaynaklar kullanılırken Narin’in menfaati dikkate alınacaktır. Narin’in varlıkları ve kaynakları, Narin’in çıkarları, korunmadığı ve garanti altına alınmadığı sürece şirket dışında başka taraflarca kullanılmayacaktır.

Personelin tamamı "tüm kaynakların etkin kullanımı" ilkesine uyacaktır.
Ek olarak, Narin çalışanları, Narin’in menfaati dışındaki bir faaliyetle meşgul olmaz. Kaynakların şirket çıkarları uyarınca kullanımı zamanın da doğru bir şekilde kullanılmasını gerektirir. Narin çalışanları, çalışma saatlerinde zamanlarını etkin bir şekilde kullanır ve zamanlarını şahsi işleri için harcamazlar. Yöneticiler, şahsi işlerini çalışanlarına yaptırmayacaktır.
Prensip olarak çalışma saatleri boyunca misafirler ve kişisel randevular hoş karşılanmamaktadır. Çalışanlar, görüşülmesi gereken ziyaretçilerle/katılımcılarla toplantılarını ve görüşmelerini ziyaret konusuna uygun olarak ve iş akışını bozmayacak makul bir zaman içerisinde gerçekleştirmelidir.


3.3. Narin’in Varlıklarının ve Bilgisinin Korunması
Bilgi, Narin’in “Sürekli Gelişim” vizyonunu gerçekleştirmesinde kullanacağı en önemli varlıklardan biridir.
Narin çalışanları, ticari sırların kötüye kullanılması durumunda bireysel/kurumsal hukuki ve cezai sorumlulukları söz konusu olabileceğinden ticari sırlar yönünden her zaman dikkatli davranmalıdır. Buna göre, gizli bilgilerin ifşası, kullanılması ve muhafaza edilmesi hususlarının itinayla ele alınması Narin ve çalışanlarının ortak sorumluluğundadır.
Aşağıdaki belirtilen uygulamaya ilişkin kurallar Narin için gizli bilgilerin tanımını yapmakta ve çalışanların gizli bilgilere ilişkin benimsemesi gereken ilkeleri oluşturmaktadır.
Uygulamaya İlişkin Kurallar
Gizli bilgiler, bunlarla sınırlı olmamak üzere, şunlardır: Markalar ve Narin’e ait diğer fikri haklar, çalışanlar tarafından kodlanan, bulunan, geliştirilen, ya da uygulanan veritabanları, her türlü yenilikçilik, süreç, duyurulmamış ürünler, araştırma sonuçlarının incelenmesi, reklamlar, ürün ambalaj ve etiketleri, planlar (pazarlama, ürün, teknik), iş stratejileri, stratejik ortaklıklar, bekleme aşamasındaki sözleşmeler ve ortaklıklarla ilgili bilgiler, finansal bilgiler, personel bilgileri, müşteri listeleri, ürün tasarımları, teknik bilgiler, spesifikasyonlar, potansiyel ya da gerçek müşterilerin kimliği, tedarikçiler hakkında bilgiler ve yazılı, grafik, ya da makinede okunabilir haliyle her türlü benzer bilgiler ve üçüncü taraflarla imzalanan gizlilik sözleşmeleri kapsamındaki bilgiler.
Gizli bilgilerle ilgili ilkeler aşağıda belirtilmiştir:
(a) Gizli bilgiler, gerekli yetki alınmadan şirkette çalışmayan hiç kimseye veya işi ile ilgisi olmayan hiç kimseye açıklanmaz.
(b) Gizli bilgiler; değiştirilemez, kopya edilemez, ya da imha edilemez. Onları korumak, saklamak ve muhafaza etmek için gereken önlemler alınır. Bilgiler üzerinde yapılan değişiklikler tarihleriyle not edilir.
(c) Gizli dosyalar, Narin’e ait mekanlardan çıkartılamaz. Ofisten çıkartılması gereken gizli belgeler için sorumlu kişinin ya da üst yönetimin onayı alınmalıdır.
(d) Parolalar, kullanıcı şifreleri ve Narin bilgilerine ulaşmak için kullanılan benzer tanımlama bilgileri gizli tutulur ve yetkili kullanıcılar dışında kimseye açıklanmaz.
(e) Şirkete ait gizli bilgiler yemekhanelerde, kafeteryalarda, asansörlerde, ulaşım servislerinde veya benzer kamuya açık yerlerde tartışılmamalıdır ve sosyal medya platformlarında ve cep telefonu uygulamalarında paylaşılmamalıdır. Sosyal medya ve cep telefonu uygulamalarında sadece yetkili çalışanlar izin verilen kapsamda bilgi paylaşabilir.
(f) Gizli bilgiler, gizlilik derecesine göre sınıflandırılır ve bu bilginin içerisinde açıkça belirtilir. Şirket personeli, görevleri gereği elde ettikleri bilginin gizlilik derecesini bilmeli ve ona göre davranmalıdır. Gizlilik derecesiyle ilgili belirsizlik olması durumunda daha yüksek bir gizlilik derecesi benimsenmeli ve gerekirse ilgili yöneticiye danışılmalıdır.
(g) Narin’in çıkarları açısından şirket bilgilerinin üçüncü şahıs kişi ve/veya kuruluşlarla paylaşılması söz konusuysa, gizli bilgiler açıklanmadan önce bu tarafların bu varlıkların güvenliği ve korunması açısından sorumluluklarının bilincinde olmalarını sağlamak üzere bilgi paylaşımıyla ilgili bir gizlilik anlaşması imzalanmalı veya karşı taraftan yazılı bir gizlilik taahhüdü alınmalıdır.
(h) Ücretler/maaşlar, ek gelirler ve şirketin politikasını yansıtan kişilere özel benzer personel bilgileri gizlidir ve bu bilgiler yetkili kişilerden başkasına açıklanamaz.
Personelle ilgili bilgiler kişiye özel şekilde iletilir. Personelin bunları başkalarına
açıklaması veya diğer çalışanlara bu bilgileri açıklamaları için baskı uygulaması
kesinlikle yasaktır.
(i) Kişisel verilerin korunması kapsamında ilgili veri gizliliği düzenlemelerine uyulur.
(j) Gizlilikle ilgili yukarıdaki etik sorumluluklar, iş akdinin sona ermesinden sonra da devam edecektir.
Özel bilgiler de dahil Narin varlıklarının gerekli biçimde korunması ve kullanımı her çalışanın temel sorumluluğudur. Çalışanlar, fiziksel malvarlığını ve diğer varlıkları yetkisiz kullanıma ve yerinden alınmaya, ayrıca suç oluşturan davranışlara veya güven ihlâli nedeniyle kayıplara karşı korumak için mekan güvenlik programlarına uymalıdır.


4. İş Ortakları ve Hükümetler ile İlişkiler
4.1. Hediye Verme ve Alma Politikası
Narin, adil ve dürüst olarak iş yapar. Her türlü rüşvet ve devlet görevlilerine herhangi bir ödeme yapılması kesinlikle yasaktır. Bu doğrultuda Narin çalışanları kendileri veya başkaları için tarafsızlıklarını, ticari kararlarını ve davranışlarını etkileyebilecek hediye, kazanç, yardım veya ağırlamalarını istemekten veya kabul etmekten ve üçüncü taraf kişilere ya da kuruluşlara üçüncü tarafların tarafsızlığını, ticari kararlarını ve davranışlarını etkilemek amaçlı algılanabilecek böylesi hediye, kazanç, yardım veya ağırlama teklif etmekten kaçınacaklardır. Benzer biçimde Narin çalışanları, Narin ile iş yapan ya da yapmak isteyen veya Narin’in rakibi olan herhangi bir kişiden ya da ticari kuruluştan (kredi kuruluşlarının piyasa oranlarından verdiği geleneksel kredilerin dışında) kredi istemeyecek veya almayacaklardır.

Bu kurala uyulması Narin ile çalışanlarını iddia edilen gerçek çıkar çatışmaları veya etik olmayan uygulamalardan kaynaklanabilecek eleştirilerden, davalardan veya mahcubiyetten koruyacaktır.
Aşağıda tanımlanan uygulama kuralları şirket çalışanları ile bir iş ilişkisi bulunan üçüncü taraf kişiler ve kuruluşlar arasındaki hediye alışverişinin çerçevesini tanımlamakta ve bu gibi durumlarda çalışanlarca izlenecek ilgili ilkeleri belirlemektedir.
Uygulamaya İlişkin Kurallar
(a) Narin, çalışanlarının işlerini yaparken tarafsızlıklarını, performanslarını ve karar vermelerini etkileyen ya da etkileyebilecek herhangi bir türden kazanç sağlamaları ya da hediye almaları yasaktır.
(b) Narin çalışanları, aşağıdaki (c) maddesinde özetlendiği şekilde hediye alabilir ve/veya verebilirler, ya da şu şartların geçerli olması durumunda özel bir uygulamaya tabi olmayı kabul edebilirler:
• Hediyeler kuruluşun iş hedeflerine uygunsa,
• Geçerli yasa ve yönetmeliklere uygunsa ve
• Hediyenin kamuya açıklanması durumunda Narin için yüz kızartıcı bir duruma yol açmayacaksa.
(c) Yukarıdaki (b) maddesinde belirtilen şartların karşılanması durumunda;
• Narin çalışanları, şirket yetki tablosundaki ilkelere uymak koşuluyla iş ortamında kabul edilebilir standartlar uyarınca 'makul' ağırlama, hediye ve yemekler sunabilir ve kabul edebilirler.
• Narin’i temsilen seminerlere ve benzer organizasyonlara katılma sonucunda sembolik, parasal değeri olmayan ödül, plaket, vs. kabul edilebilir.
(d) Yukarıda belirtilen örnekler ve para dışında diğer ödül, kazanç, tatil, indirim, vs. (b) maddesi şartlarına uygun olması koşuluyla ve her bir takvim yılında her bir bireyden/şirketten alınan hediyelerin toplam değeri 100 ABD Doları veya diğer para birimlerinde aynı tutara tekabul eden dengini geçmediği sürece herhangi bir onay gerektirmez.
(e) Açıkça veya zımnen karşılık verilmesini gerektiren hediye ya da kazançları kabul etmek yasaktır.
(f) Rüşvet ve/veya komisyon verilmesi, alınması veya önerilmesi hiçbir koşul altında kabul edilemez.
(g) Narin çalışanlarının herhangi bir miktarda nakit para veya dengini (örn. hisseler ya da başka herhangi bir tür pazarlanabilir menkul kıymetler) kabul etmeleri veya müteahhitlerden, tedarikçilerden, danışmanlardan, rakiplerden ya da müşterilerden borç almaları; veya bu kişilerin ve/veya kuruluşların seyahat masraflarını, etkinlik masraflarını veya benzeri harcamalarını üstlenmelerini kabul etmeleri yasaktır.

(h) Narin’in müşterilerine, bayilerine veya iş ilişkileri içinde bulunulan diğer üçüncü şahıslara tedarik ettiği hediyelerin ve promosyon malzemelerinin Narin yönetimi tarafından onaylanması gerekir. Bu onaylı hediyelerin ve promosyon malzemelerinin dağıtımı başka onay gerektirmez.
(i) (b) maddesinde belirtilen koşullara uyulması şartıyla Narin hediye olarak uygun ürün ve hizmetleri kabul edebilir. Alan tarafın kültürüne ve etik değerlerine uygun görülen ürün ve hizmetler üst yönetimin bilgisi ve onayı dahilinde hediye olarak verilebilir.
(j) Yerel kültürün şirket politikasının öngördüğü değerlerin üstünde hediye alışverişini gerektirdiği olağandışı durumlarda bu hediyeler ancak Narin adına ve üst yönetimin onayı ile kabul edilebilir. Her durumda, hediye alışverişi yerel kültüre uygun olarak yapılmalıdır.
(k) Başkalarına sunulan hediye, ayrıcalık ve ağırlamayı yansıtan muhasebe kayıtları ve ek belgeler uygun, açık, tanımlayıcı yazılar dahil ve doğru beyan edilmiş olmalıdır. Bu tip ödemeler için onay alınması ve kayıt tutulması işlemleri, biçim ya da tarza bakılmadan şirketin Finans ve Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı tarafından belirlenir.
(l) Kamu veya özel idare personeli tarafından ticari bir çıkar elde etme kapsamında yeni iş verip vermemek veya belirli bir tarafla işleri sürdürüp sürdürmemek veya bunların hangi koşullarda yapılacağıyla ilgili herhangi bir kararı; ya da karar verme sürecinde rol alan kamu veya özel idare personelinin yeni iş verme ya da belirli bir tarafla iş yapma kararını teşvik edici girişimini hızlandırmak için doğrudan veya dolaylı olarak ödeme yapılamaz veya herhangi bir değer içeren teklifte bulunulamaz.
(m) Yukarıda belirtilenlere ek olarak, hiçbir Narin çalışanı, rüşvet ödemeyi reddettiği için, Narin’in iş kaybetmesine neden olsa bile, alt pozisyona düşürme, disiplin cezasına veya diğer olumsuz sonuçlara maruz kalmayacaktır.


4.2. Komisyonlar, İndirimler, İskontolar
Satışa bağlı komisyonlar, iskontolar, indirimler, krediler ve tahsisatlar geleneksel ticari teşvikler olmakla birlikte, yasadışı ya da etik olmayan ödemelerden kaçınmak ve çeşitli döviz kontrollerine ve vergi mevzuatına uymak için özen gösterilmelidir. Bu tür ticari teşvik ödemeleri değer olarak makul, tamamen gerekçeli, düzgün belgelenmiş ve orijinal satış anlaşmasının yapıldığı ya da faturanın kesildiği tüzel kişiliğe verilmiş olmalıdır.
Uygulamaya İlişkin Kurallar
(a) Şirket tarafından yapılan satışlarla bağlantılı olarak komisyonlar, iskontolar, indirimler, krediler ve tahsisatlar yalnızca ilgili satışın defterlerine işlendiği şirket tarafından ödenmeli ya da verilmeli ve bu tip ödemeler:
• Sunulan hizmetlerin değeriyle makul bir bağlantı içinde olmalıdır.

• Anlaşmanın yapıldığı ya da orijinal satış faturasının kesildiği tüzel kişiliğin herhangi bir yetkilisine, çalışanına ya da acentasına değil, tüzel kişiliğe çekle ya da banka havalesiyle ödenmelidir.
• Yalnızca tüzel kişiliğin işyerinin bulunduğu ülkede yapılmalıdır ve tam kapsamlı, işlemin yapısını ve amacını açıkça tanımlayan belgelerle desteklenmelidir.
(b) Ancak her örnekte ya da işlemde söz konusu olan hiçbir belgede (faturalar, konsolosluk belgeleri, akreditifler, vs. dahil) hiçbir tahrifat, yanlış beyan ya da rakamların bilerek şişirilmesi söz konusu olmamalıdır. Buna belgelerin ya da belgelerdeki bilgilerin örtbas edilmesi veya atlanması ile belgelerin bilerek yanlış yönlendirilmesi de dahildir.
(c) Şirketin komisyon, para iadesi, indirim ya da tahsisat ödemesi amaçlı anlaşmaları yazılı yapılmalıdır. Bu uygun olmadığında, ödeme düzenlemesini onaylanan işletme ve/veya fonksiyon tarafından hazırlanan dosya için açıklayıcı bir notla desteklenmelidir.
(d) Şirket tarafından sektördeki standart ticaret koşulları, katalog fiyatları veya diğer normal, standart prosedürler çerçevesinde ödenen ya da verilen komisyonlar, iskontolar, indirimler veya tahsisatlar yazılı olarak belirlenmiş sayılır ve yazılı bir anlaşmada ya da dosya içinde bir notta ayrıca belgelenmeleri gerekmez.
(e) Şirket tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin ödemeleri, komisyon, vs. ödemeleri konusunda yukarıda belirtilen aynı hususlar geçerlidir; ancak satıcı tarafından ürünün teslim edildiği ya da hizmetin sunulduğu ülkede yapılan ödemeler, koşullar tarafından ödeme biçiminin yasadışı ya da etik kurallara aykırı olduğunun işaret edildiği durumlar dışında, kendiliğinden özel bir soruşturmaya tabi görülmez veya alacaklının bir yetkilisinin yazılı ödeme talebini gerektirmez.


4.3. Rekabet ve Antitröst
Serbest piyasada ekonomik ilişkiler esas olarak serbest ve adil rekabete dayanır. Başka bir deyişle, şirketler özgür ve bağımsız kararlarına dayalı bir ekonomik yarışa girerler. Bu nedenle Narin, faaliyet gösterdiği ilgili ülkelerde yürürlükte olan tüm yasa ve yönetmeliklere uygun olarak serbest ve adil rekabeti dünya çapında taahhüt eder.

Narin, tekeller, haksız rekabet, ticaret ve rekabet kısıtlamaları, rakipler ve müşterilerle ilişkiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde yürürlükteki tüm antitröst ve rekabet yasalarına uymaya büyük önem vermektedir.
Uygulamaya İlişkin Kurallar
(a) Narin çalışanları, diğer şirketlerin temsilcileriyle gerçekleştirilen faaliyetlerin herhangi bir antitröst yasasının ihlâli olarak görülmemesini ve yorumlanmamasını sağlamak için özen gösterilmelidir.
(b) Narin çalışanları, rakiplerle fiyatlar, fiyatlandırma yöntemleri veya politikaları, marjlar, üretim veya tedarik kapasitesi veya satış hüküm ve koşulları hakkında bilgi alışverişinde bulunmaktan ve bu bilgilerin değiş tokuş edileceği rakiplerle herhangi bir toplantıya katılmaktan kaçınmalıdır. Narin çalışanları, kurum içi ve kurum dışı iletişim kurarken kullandığı dile dikkat edecektir.
(c) Rakiplerle fiyatın belirlenmesi veya herhangi bir fiyat unsurunun (indirimler, iskontolar vb.) sabitlenmesi veya azaltılması konusunda herhangi bir anlaşmaya varılması kesinlikle yasaktır;
(d) Narin çalışanları, başkalarının stratejik bilgilerinin uygunsuz bir şekilde öğrenilmesi veya rekabetin bozulması ile Narin operasyonlarının lekelenmesini önlemek için yasal, etik, kamuya açık kaynakları, eğilimleri ve istatistikleri kullanacaktır,
(e) Aynı pazarda faaliyet gösteren diğer şirketlerle; belirli pazarlar, ürünler, belirli müşteriler hakkında rekabet etmeme hükümlerini öngören ve rekabet yasalarına ve düzenlemelerine aykırılık oluşturan ve Narin tarafından tolere edilmeyen anlaşmaların müzakere edilmesi veya yapılması yasaktır;
(f) Narin, pazardaki konumunu düzenli olarak değerlendirir ve müşterileri, tedarikçileri veya rakipleri istismar etmemek veya onları piyasadan dışlamamak için çalışmalarını özenle yürütür.
(g) Satış, pazarlama ve ilgili faaliyetlerde bulunan çalışanlar ve işleri onları rakiplerle ilişkiye sokan diğer çalışanlar için kapsamlı ve sürekli eğitim programları düzenlenir. Çalışanlardan, potansiyel olarak ihlâle yol açabilecek yasaklanmış bir iletişime istemeden dahil olmaları durumunda çalışanların yöneticilerini ve Şeffaflık ve Etik Komitesini bilgilendirmeleri beklenir.

4.4. Çıkar Çatışmaları
Narin çalışanlarının kendi kişisel çıkarlarıyla şirketin çıkarları arasında gerçek veya olası çatışmalar içerecek durum ve ilişkilerden kaçınmaları gerekmektedir. Çalışanlar, Narin kaynaklarını, ismini, kimliğini ve gücünü kişisel yararları için kullanmaktan ya da şirketin itibarına ve imajına olumsuz etkisi olabilecek durumlardan kaçınmanın sorumluluğunu öncelikle yüklenmelidirler. Aşağıdaki uygulama kuralları, Narin çalışanlarının kurumsal görevlerini yerine getirirken veya bazı iş ilişkilerinden dolayı özel yaşamlarında karşılaşabilecekleri çıkar çatışması içeren durumları ve/veya ilişkileri tanımlamakta ve bu durumlarda çalışanlar tarafından uyulacak ilkeleri belirlemektedir.
Uygulamaya İlişkin Kurallar
Çıkar Çatışmasına Yol Açabilecek Faaliyetler
Tüm Narin çalışanlarının aşağıda çıkar çatışması yaratabilecek faaliyetler olarak tanımlanan durumlara ve aşağıda belirlenen ilkelere tam olarak uymaları gereklidir. Narin, çalışanlarını bu ilkelere uymaya teşvik etmek için gerekli çabaları üstlenmektedir.
i. Çıkar Çatışması Yaratabilecek Faaliyetlere Girişmek
Çalışanlar, aile üyeleriyle, arkadaşlarıyla ya da üçüncü şahıslarla onlara karşılıklı ya da tek taraflı yarar sağlayan bir iş ilişkisine hiçbir şekilde girmeyeceklerdir. Örneğin, satın alma yetkisine sahip bir çalışan, bir aile üyesinin çalıştığı tedarikçiyle iş yapmaktan kaçınmalıdır. İstisnai durumlarda, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı'nın bilgisi ve onayı gerekmektedir. Aynı bağlamda, Narin çalışanları, bir rakipte çalışan aile üyelerinden kaynaklanabilecek olası çıkar çatışmalarına karşı da dikkatli olmalıdırlar.
Çalışanların doğrudan ya da dolaylı olarak bir işletme yönetmemeleri ve iş saatlerinde ya da dışında, ücret veya benzer bir kazanç karşılığında bir kişi ve/veya kuruluş için çalışmamalıdır veya kendilerinin tacir olarak sınıflandırılmasına neden olacak doğrudan yahut dolaylı faaliyetlerde bulunmamalıdır. Ancak, çalışanların mesai saatleri dışında bir başka kişi (aile ferdi, dost, diğer üçüncü şahıslar) ve/veya kurum için ücret veya benzer bir menfaat karşılığı çalışmaları;
 Şirkette sürdürdükleri görevleri ile çıkar çatışması yaratmaması,
 Diğer iş etiği kuralları ve bu kuralları destekleyen politikalar ile uyumsuzluk yaratmaması,
 Şirketteki görevlerini sürdürmelerini olumsuz yönde etkilememesi,
koşullarının sağlanması ve Şeffaflık ve Etik Komitesine bilgi vermek kaydı ile mümkündür.
Kâr amacı gütmeyen organizasyonlarda ve üniversitelerde, şirket içindeki görevini aksatmadığı durumlarda, sosyal sorumluluk ve yardım amaçlı görevlerde çalışabilirler.
İşe alma kararlarını veren yöneticiler, kendi eşlerini, yakın akrabalarını veya bu kişilerin akrabalarını işe almak üzere seçim sürecinde görev alamazlar.


Çalışanlar, konuşmalar yapabilir ve şirketle ya da faaliyetleriyle ilgili olmayan ve şirketin politikalarıyla gelişmeyen konularda profesyonel makaleler yazabilirler. Bu faaliyetlerde şirket adının kullanılabilmesi için CEO/Genel Müdür'ün onayı gereklidir. Görevleri kapsamında katıldıkları faaliyetlere ve projelere, Narin'ya atıfta bulunarak konuşma yapacak ve mesleki makaleler yazacak her Narin çalışanı, CEO/Genel Müdür’ün ve bağlı

olduğu Genel Müdür Yardımcısının ile Kurumsal İletişim Müdürü’nün onayını alacaktır.
Çalışanlara politik bir katkıda bulunmak veya bir politik partiye destek vermeye katılmak, herhangi bir politik faaliyete katılmak, bir politik partiye üye olmak veya herhangi bir bireyin politik adaylığına destek vermeye katılmak için hiçbir biçimde doğrudan ya da dolaylı baskı uygulanmayacaktır. Narin çalışanları, Narin mülkleri üzerinde veya çevresinde herhangi bir siyasi görüşün propagandasını yapmayacaktır. Çalışanlar, herhangi bir siyasi partide sorumluluk alırken aşağıdakileri dikkate almalıdır:
 Çalışanlar, çalışma saatleri içerisinde herhangi bir politik faaliyette bulunamaz ve bu faaliyetlerle ilgili çalışma arkadaşlarının zamanını alamaz.
 Çalışanlar politik faaliyetleri süresince şirket adını, şirketteki pozisyonunu, unvanını ve şirkete ait kaynakları kullanamaz.
Çalışanlar, şirket dışından üçüncü şahıslara finansal veya finansal olmayan yardımda bulunabilirler ve hayır amaçlı organizasyonlarda aktif olabilirler. Narin çalışanları, hayır kurumlarında ve kooperatiflerde yer almak için Narin adını kullanamazlar ve kendi adlarına hareket ederler.
ii. Görevin Kötüye Kullanılması
Çalışanların yetkilerinin kullanımında ihmal veya atlama ya da yetkilerini kendi ve/veya akrabalarının çıkarına kullanma sonucunda Narin’e zarar veren hiçbir eylem hoş görülmeyecektir.
Çalışanlar, bir Grup şirketinin taraf olduğu satın almadan veya satış faaliyetlerinden ve sözleşmelerinden doğrudan ya da dolaylı olarak yarar sağlamayacaklardır.
Çalışanlar ahlak dışı, yasadışı, ya da şirket İş Etiği Kurallarına ve politikalarına aykırı gelişen eylem veya davranışlarda bulunamazlar.
iii. Müşterilerle, Tedarikçilerle, İş Ortaklarıyla ve Diğerleriyle İlişikler
Şirket müşterileriyle, yüklenicilerle ya da tedarikçilerle ve şirketin ticari ilişki içinde bulunduğu diğer kişilerle ve/veya kuruluşlarla özel iş ilişkileri kurulamaz ve bunlardan kişisel borç ve/veya mallar/hizmetler alınamaz. Şirketin ticari ilişki içinde bulunduğu başka kişilere ve/veya kuruluşlara nakit para ve/veya mallar/hizmetler şeklinde kişisel borç verilemez.
Müşterilerle ilişkilerde aşağıdaki unsurlar göz önünde tutulmalıdır; müşterinin yararına

bile olsa, müşterinin bilgisi ya da onayı olmadan hiçbir işlem gerçekleştirilemez. Şirketin yararına bile olsa, müşterinin zaafları istismar edilemez. Müşteriye eksik veya yanlış bilgi vererek kâr amacı güdülemez.
Narin çalışanları, iş ilişkisi içinde bulunulan hiçbir kişi ve/veya kuruluştan açıkça ve ima yoluyla hediye talep etmeyecek, şirketi herhangi bir yükümlülük altına sokacak hiçbir hediye, para, çek, mal veya mülk, bedava tatil, özel indirim vs. kabul etmeyeceklerdir. Şirketle iş ilişkisi içinde bulunan hiçbir kişi ya da kuruluştan kişisel yardım veya bağış kabul edilemez. Böyle durumlarda m. 4.1 ile atıfta bulunulan Hediye Verme ve Alma Politikası izlenmelidir.
iv. Medyayla İlişkiler
Açık, şeffaf ve dürüst dış iletişim, halkla karşılıklı güven ve itimat inşa etmede hayati bir rol oynar. Bu nedenle, Narin’in Narin adına atanmış sözcüler aracılığıyla doğru ve profesyonel açıklamalar yapması esastır.
Buna göre Narin çalışanları, Narin adına izinsiz konuşmaktan, konuşma yapmaktan ve haber yayınlamaktan kaçınmalıdır. Herhangi bir medya kuruluşuna beyanda bulunmak veya söyleşi yapmak, seminerlere, konferanslara, vs. konuşmacı olarak katılmak için şirketin Kurumsal İletişim Müdürü’nün izni gereklidir. Ek olarak, böyle etkinliklerden hiçbir kişisel kazanç sağlanamaz
Narin çalışanları, sosyal medyayı sorumlu bir şekilde kullanacak ve sosyal medyayı Narin adına konuşmak için kullanmayacaktır.
v. Narin’in Temsili
Narin’in herhangi bir dernekte ve benzer sivil toplum örgütlerinde temsili için yapılan çalışmalarla ilgili tahakkuk etmiş her türlü ücret ilgili kuruma veya kurumun yönlendireceği başka kanallara bağışlanır.
Üçüncü taraflarca seminerlerde konuşma yapmak veya benzeri hizmetler karşılığında bir şirket çalışanına yapılan ödemeler de o kuruluşa veya kuruluşun yönlendireceği kanallara bağışlanır. Kişiler, o günün anısına verilen sembolik değerdeki ödüller, plaketler vs. alabilirler.


4.5. Ticaret Kısıtlamaları, İhracat ve İthalat Kontrolleri ile Boykot Yasaları
Narin, yaptırımlar, ambargolar, diğer kanunlar, yönetmelikler, devlet emirleri veya politikaları dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere yürürlükteki tüm ihracat ve ithalat kanunlarına uymayı taahhüt eder.
Narin, faaliyet gösterdiği tüm ithalat ve gümrük vergileri mevzuatına uygun hareket eder. Narin, uluslararası adil ticaretin sağlanması için gerekli tüm vergileri, ve harçları öder ve gerekli belgeleri hazırlar.

5. Global Satış ve Pazarlama
Narin, araştırma ve geliştirme ile yenilikçi, değer katan ve sürdürülebilir hizmetlerini ve de alanlarını geliştirmektedir. Narin, operasyonlarında yer alan tüm pazarlama ve satış personelinin bu konularda uygun şekilde eğitilmesini sağlamanın İş Geliştirme Departmanı sorumluluğunda olduğuna inanmaktadır.
Narin, müşterilerinin güvenilir ve değerli ortağı olmayı taahhüt eder ve onların olumlu deneyimlerini önemser. Bu nedenle Narin, hizmet kalitesinde mükemmelliği hedeflemektedir.

III. UYGULANACAK MEVZUAT HAKKINDA BEYAN
Narin İş Etiği Kuralları, yürürlükteki tüm yasa ve yönetmeliklere uygun olacak şekilde hazırlanmış olmasına rağmen, bir ülkede iş etiği konusunda tereddüt olması durumunda, öncelikle tüm yerel yasa ve yönetmeliklere uyulduğundan emin olunmalıdır. Narin İş Etiği Kuralları ve politikalarının yerel bir gelenek veya uygulama ile çelişmesi durumunda daha katı olanın geçerli olacağı unutulmamalıdır.

IV. ORTAK SORUMLULUKLAR
Narin İş Etiği Kuralları ve ilgili politika ve prosedürler, nasıl davranmamız ve işimizi günlük olarak nasıl yapmamız gerektiği konusunda etik kuralları detaylı olarak belirlemiştir. Bu kurallara uyum tüm çalışanların asli sorumluluğudur. Bu doğrultuda tüm Narin çalışanlarının;
(i) Her koşulda yasaya ve düzenlemelere uygun hareket etme,
(ii) Narin İş Etiği Kuralları'nı okuma, içinde yer alan kural, ilke ve değerleri bilme, anlama, içselleştirme ve bunlara uygun hareket etme,
(iii) Şirket için geçerli olan genel ve işleri ile ilgili spesifik politika ve prosedürleri öğrenme,
(iv) Kendisi veya başkaları ile ilgili potansiyel ihlâller konusunda yöneticisine veya Şeffaflık ve Etik Komitesine danışma,
(v) Kendisinin veya başkalarının olası ihlâllerini ivedilikle rapor etme; bu konularla bildirimlerini isimli veya isimsiz olarak yöneticisine, Şeffaflık ve Etik Komitesine yazılı veya sözlü olarak iletme,
(vi) Etik soruşturmalarda Şeffaflık ve Etik Komitesi ile işbirliği içinde bulunma, soruşturma ile ilgili bilgileri gizli tutma sorumluluğu bulunmaktadır.

Etik Açıdan Karar Verilirken İzlenecek Yol ve Yöntemler
Narin çalışanların bir hareket planına karar vermede yol gösterici olarak aşağıdaki adımları izlemesi ve kendilerine bu soruları sormaları gerekmektedir:
1. Olayı, Kararı ve Problemi Belirlemek
• Sizden yanlış olabileceğini düşündüğünüz bir şey mi yapmanız istendi?
• Narin veya iş ortaklarında potansiyel olarak yasal olmayabilecek veya iş yapma etiğine uymayan bir durumdan haberdar mısınız?
• Bir karar vermeye çalışıyor ve iş yapma etiğine uygun olarak nasıl davranmanız gerektiği konusunda şüpheleriniz var mı?
2. Karar Vermeden Önce Düşünün
• Problemi veya sorunuzu açıkça belirlemeye çalışın ve özetleyin,
• Neden bir ikilem olduğunu kendinize sorun,
• Seçenekleri ve sonuçları düşünün,
• Kimlerin etkilenebileceğini düşünün,
• Şüphe halinde başkalarına danışın.
3. Bir Hareket Planı Üzerinde Karar Verin
• Sorumluluklarınızı belirleyin,
• İlgili tüm gerçekleri ve bilgileri gözden geçirin,
• Uygun şirket politikalarına, prosedürlerine ve profesyonel standartlara başvurun,
• Riskleri değerlendirin ve nasıl azaltabileceğiniz konusunda düşünün,
• En iyi hareket etme planını oluşturmaya çalışın,
• Şüphe halinde başkalarına danışın.
4. Kararlarınızı Test Edin
• Etik açıdan sorulması gereken soruları gözden geçirin
• Şirketin temel değerleri çerçevesinde kararlarınızı gözden geçirin
• Şirket politikalarını, kanunları ve profesyonel standartları dikkate aldığınıza emin olun
• Başkalarına danışın ve görüşlerini planladığınız hareket planı içerisinde değerlendirin
5. Kararlılıkla Devam Edin
• Kararınızı gerekçelerinizle birlikte ilgili kişilerle paylaşın
• Öğrendiklerinizi paylaşın
• Başarı hikâyenizi ilgili diğerleriyle paylaşın

Dikkate Alınması Gereken 4 Temel Soru
1. Bu etkinlik/davranış kanun, kural ve geleneklere uygun mu? (Standartlar)
o Profesyonel standartlara uygun mu?
o Kanunlara uygun mu?
2. Bu etkinlik/davranış dengeli ve adil mi? Rakip firma (başka biri) yapsa, rahatsız olur muydunuz? (Adalet duygusu)
o Doğru olduğunu düşünüyor musunuz?
3. Narin ve/veya paydaşlar bu etkinliğin/davranışın tüm ayrıntıları kamuoyunca duyulsa rahatsız olur mu? (Duygular ve etik değerler)
o Bu davranışta bulunduğunuz başkaları tarafından bilinse zor durumda kalır mıydınız veya mahcup olur muydunuz?
o Narin için olumsuz sonuçlar doğurabilir mi?
o Başka kimler bu durumdan etkilenebilir (Narindeki diğer çalışanlar, siz, paydaşlar, vb)?
4. "Algılanacak gerçek", "objektif gerçek" ile ne ölçüde örtüşüyor?
o Medyaya nasıl yansırdı?
o Makul bir kişi aynı koşullarda ne düşünürdü?

V. YÖNETİCİLERİN EK SORUMLULUKLARI
Narin yöneticilerinin çalışanlar için tanımlamış olan sorumluluklar ötesinde, Narin İş Etiği Kuralları çerçevesinde ek sorumlulukları da bulunmaktadır. Buna göre, yöneticiler;
(i) Etik kuralları destekleyen bir şirket kültürünün ve çalışma ortamının oluşturulmasını ve sürdürülmesini sağlamaktan,
(ii) Etik kuralların uygulanmasına davranışlarıyla örnek olmaktan, çalışanlarını etik kurallar konusunda eğitmekten,
(iii) Etik kurallarla ilgili soru, şikâyet ve bildirimlerini iletmeleri konusunda çalışanlarını desteklemekten,
(iv) Kendisine danışıldığında yapılması gerekenler konusunda yol göstermekten, iletilen tüm bildirimleri dikkate almak ve gerekli gördüğünde Şeffaflık ve Etik Komitesine en kısa sürede iletmekten,
(v) Sorumluluğundaki iş süreçlerinin etik konularla ilgili riskleri en aza indirecek şekilde yapılandırılmasını sağlamaktan ve etik kurallara uyumu sağlamak üzere gerekli yöntem ve yaklaşımları uygulamaktan sorumludur.


VI. DİĞER SORUMLULUKLAR
Narin üst yönetimi; Narin Etik veya bu çerçevede oluşturabilecekleri şirketlerine özel İş Etiği Kuralları'nın etkin bir şekilde uygulanmasından ve bunun desteklendiği bir kültürün oluşturulmasından sorumludurlar.
İş Etiği Kuralları ve ilgili her türlü politika Şeffaflık ve Etik Komitesinin önerileriyle gözden geçirmesiyle, revize ve dokümante edilerek Narin CEO'sunun onayı ile diğer şirketlere duyurulur.
Narin yönetimi, Şeffaflık ve Etik Komitesi Üyeleri işbirliği içerisinde aşağıda belirtilen sorumlulukları taşır:
(i) Etik Kurallar çerçevesinde yapılan şikâyet ve bildirimlerin gizliliğini garanti etmek ve bireyleri bildirimleri sonrasında korumak,
(ii) Bildirimde bulunan çalışanların iş güvencesini sağlamak,
(iii) Şikâyet ve bildirimlerin zamanında, adil, tutarlı ve duyarlı bir şekilde soruşturulmasını garanti etmek ve ihlaller sonucunda gerekli aksiyonları kararlılıkla almak.
Narin İş Etiği Kuralları ve ilgili tüm politikalar, Şeffaflık ve Etik Komitesinin tavsiye ve gözden geçirmesiyle, revize edilmekte ve belgelenmekte, revizyonlar Narin CEO'sunun onayı ile çalışanlara duyurulmaktadır.
Şeffaflık ve Etik Komitesinin sorumlulukları aşağıdaki şekildedir;
(i) Çalışanları İş Etiği Kuralları konusunda bilgilendirmek, politika ve kodların netliğini sağlamak için periyodik etik eğitimler vermek ve

Narin çalışanları ile bu konuda sürekli iletişim kurmak,
(ii) İşe yeni girenlerin Narin İş Etiği Kurallarını okumasını sağlamak, bu konuda bilgilendirmek ve Çalışan Beyannamesini imzalamalarını sağlamak,
(iii) Her yılın başında çalışanların İş Etiği Uygunluk Formu’nu imzalamalarını ve beyanlarını güncellemelerini sağlamak,
(iv) Narin bünyesinde etikle ilgili soru ve konularda çalışanlara rehberlik ve danışmanlık sağlamak.
(v) Kendilerine bildirilen etik ihlâllerin çözümüne katkıda bulunmak veya Narinde çözülemeyenleri Şeffaflık ve Etik Komitesine yönlendirmek.
(vi) Etik konularla ilgili soru ve bildirimleri, kararları da dahil olmak üzere düzenli olarak veya istendiğinde Şeffaflık ve Etik Komitesine bildirmek,
(vii) Gerektiğinde soruşturmalar için Narin içinde irtibat kişisi olarak hareket etmek,
(viii) Narin Etik programının etkinliğini izlemek ve uygulamada destek sağlamak.


VII. İŞ ETİĞİ KURALLARINA UYUMSUZLUKLARIN ÇÖZÜMLENMESİ
Narin çalışanları, etik ve yasal ihlâlleri yöneticilerine veya Şeffaflık ve Etik Komitesine bildirmelidir.
Şikâyetler, Şeffaflık ve Etik Komitesince takip edilecek ve ele alınacaktır. İş Etiği Kuralları'nı ve/veya şirket politikalarını ve prosedürlerini ihlâl edenler gerekirse işten ayrılmalarının istenmesi derecesine varabilecek çeşitli disiplin yaptırımlarına ve/veya olası hukuki veya cezai yaptırımlara tabi olabileceklerdir. Disiplin yaptırımları, uygunsuz davranışları ve kuralları bozmaya neden olan fiilleri onaylayan, yönlendiren veya bu konularda bilgi sahibi olup gerekli bildirimi uygun şekilde yapmayan kişilere de uygulanacaktır.
Ayrıca ihbar eden, şikayet eden yahut bildirim yapan veya bu tür bir soruşturmada işbirliği yapanlara karşı olumsuz tutum veya davranış sergileyen kişilere de müsamaha gösterilmez.
Sahtekarlık ve iftirayla ilgili bildirimler etik ihlâl olarak kabul edilir ve iş akdinin feshi de dahil olmak üzere uygun düzeltici disiplin cezalarının yanı sıra olası hukuki veya cezai yaptırımlarla sonuçlanacaktır.


1. Şeffaflık ve Etik Komitesi
Şeffaflık ve Etik Komitesi Narin İş Etiği Kuralları kapsamında etik kuralların ve bağlı
politikaların ihlal edildiğine dair şikayet ve bildirimleri soruşturmak ve çözümlemek ile
sorumludur. Narin Şeffaflık ve Etik Komitesi şikayetlerin inceleme sonuçlarını şirket CEO'suna rapor eder.

1. Şeffaflık ve Etik Komitesi Çalışma İlkeleri
Global/Yerel Etik Kurul çalışmalarını aşağıda belirlenen ilkeler çerçevesinde Etik Kurul Çalışma Yönetmeliği’ne uygun olarak yürütür:
(i) Komite, bildirim ve şikayetler ile, bildirim veya şikayette bulunanların kimliğini gizli tutar. Şikayetçiler, Komitenin koruması altındadır, şikayetçileri mobbing, ayrımcılık, baskı gibi her türlü etki altında bırakacak fiillerde bulunulamaz. Soruşturma sırasında şikâyetçilerin iş ve görev tanımları Komiteye bildirilmeden değiştirilemez.
(ii) Komite soruşturmayı mümkün olduğu kadar gizli kurallar içinde yürütür.
(iii) Komite, soruşturma ile ilgili bilgi, belge ve delili doğrudan doğruya mevcut olan birimden talep yetkisine sahiptir. Elde ettiği her türlü bilgi ve belgeyi sadece soruşturma konusu ile sınırlı olarak inceleyebilir.
(iv) Soruşturma süreci baştan itibaren yazılı tutanağa bağlanır. Bilgi, delil ve belgeler tutanağa eklenir.
(v) Tutanak, Başkan ve Üyeleri tarafından imzalanır.
(vi) Soruşturma ivedi yöntemle ele alınır ve sonuca mümkün olan en seri şekilde ulaşılır.
(vii) Komitenin aldığı kararlar derhal uygulamaya konulur.
(viii) Sonuç hakkında ilgili kişi, bölümler ve mercilere bilgi verilir.
(ix) Komite Başkanı ve üyeleri bu konu hakkındaki görevlerini yerine getirirken bağlı oldukları bölüm yöneticileri ve organizasyonun içindeki hiyerarşiden bağımsız olarak ve etkilenmeden hareket ederler. Kendilerine konu hakkında baskı ve telkin yapılamaz.
(x) Komite gerekli gördüğü takdirde uzman görüşüne başvurabilir ve soruşturma esnasında gizlilik prensiplerini ihlâl etmeyecek tedbirleri alarak uzmanlardan faydalanabilir.


Tarihçemiz
Oda ve Dernek Üyeliklerimiz